-->

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ





Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ανεξαρτησίας του έθνους μας θεσπίστηκε η εορτή των ισαρίθμων της Αγίας Τριάδας Ιεραρχών, που έχοντας εξαιρετική πνευματική καλλιέργεια και όντας πολυσχιδείς, ορθοτόμησαν τον λόγο της αλήθειας και αποτέλεσαν τις προσωπικότητες που σφράγισαν τον χρυσό αιώνα της εκκλησίας. Αυτή η κατάρτιση στην θύραθεν, αλλά και στην εκκλησιαστική παιδεία έχει καθιερώσει τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Βασίλειο τον Μέγα ως πρότυπα και προστάτες της απανταχού ορθοδόξου παιδείας.

Πέραν, όμως, του γνωστικού τους βάθους οι τρείς ιεράρχες αποτελούν τις κορυφές της αρετής και της πίστης και έτσι είναι η τρανότερη απόδειξη του ότι οι δύο αυτές έννοιες συμβαδίζουν. Το πρωί της εορτής, η ενορία γέμισε από παιδιά του 2ου νηπιαγωγείου και του 2ου δημοτικού Αίγινας και συνάμα γέμισε με χαρά και αγνότητα. Πλειάδα παιδιών βοήθησαν στο Άγιο Βήμα, ενώ η ευταξία, η υπομονή και η εν γένει παρουσία της μαθητιώσας νεολαίας είναι άξια επαίνων και μίμησης. Ιδιαίτερα χαροποιός ήταν η συμμετοχή των μαθητών στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, η οποία μας θύμισε τα λόγια του Χριστού: «Ἄφετε τὰ παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με, τῶν γὰρ τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.» Το γλυκό έδεσμα που προσφέρθηκε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, μπορεί να μην γλύκανε τόσο τα παιδιά, όπως τα μελίρρυτα λόγια των τριών Ιεραρχών, σίγουρα όμως τους έδωσε χαρά.

 Ευχόμαστε οι τρείς Ιεράρχες να είναι συμπαραστάτες των παιδιών και των εκπαιδευτικών στο δύσκολο έργο τους και να τους φωτίζουν τον δρόμο της απόκτησης πολύπλευρης γνώσης και της εφαρμογής της προς δόξα θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: