-->

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ξεσκονίζοντας ένα άλμπουμ φωτογραφιών...






Τελικά ακόμα και πράξεις της καθημερινότητας, όπως το ξεσκόνισμα ενός άλμπουμ φωτογραφιών, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες, γιατί φέρνουν στο νού αναμνήσεις που λησμονούνται στο πλήθος των βιοτικών μας μεριμνών. Έτσι έγινε και με τις παρούσες φωτογραφίες- ενθυμήματα της επισκέψεως του πολυσεβάστου ιεράρχη και κορυφαίου θεολόγου, επισκόπου Διοκλείας Κάλλιστου Γουέαρ στην ενορία μας.   


  Από τότε έχει περάσει μια πενταετία, όμως ο θεόπνευστος λόγος και η πατρική του αγάπη έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στις καρδιές όλων μας. Ο ίδιος τυγχάνει πολυγραφότατος και γνωστός ανά τον ορθόδοξο κόσμο.   
            
Παρακάτω παρατίθεται ένα σύντομο βιογραφικό του σπουδαίου αυτού ιεράρχη: Ο Κάλλιστος Γουέαρ γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934. Λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958 οπότε σε ηλικία 24 ετών, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έγινε δεκτός στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας.
Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Westminster School του Λονδίνου, σπουδάζει φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου λαμβάνει πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First Class Honours και τελικά το 1965 το διδακτορικό με θέμα τα Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη. Το 1959 - 1960 διδάσκει ως Jane Eliza Procter Visiting Fellow στοΠανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εκλέγεται και διορίζεται Spalding Lecturer in Eastern Orthodox Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το 2001, διδάσκοντας κλασική και βυζαντινή φιλοσοφία και Ορθόδοξη θεολογία.

Το 1970 εκλέγεται Fellow του Pembroke College της Οξφόρδης, και το 1971 ονομάζεται Senior Denyer and Johnson Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ως επισκέπτης καθηγητής έχει διδάξει στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 2006.Το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος. Το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας και Αρχιμανδρίτης και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Το 1982αναδείχθηκε Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας. Από το 1983 ηγείται του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ορθόδοξης Πνευματικότητας Η Αγία Θεοσέβεια και το 1966 ιδρύει την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη. Από το 1973 συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων - Αγγλικανών. Είναι πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης Blessed VirginMary και είναι συνεκδότης του περιοδικού Subornst.

Δεν υπάρχουν σχόλια: